Medicii de familie nu mai pot acorda concediu medical unui pacient care a avut COVID-19, care a stat în izolare sau în carantină, ori care a plecat pe propria răspundere din spital. Ordinul de ministru care reglementa această situaţie a fost desfiinţat.
Medicul de familie Raluca Zoiţeanu afirmă că, până la reglementarea situaţiei, pacienţii sunt amânaţi.
Noi, de obicei, le eliberam (concediile medicale n.a.) imediat ce pacienţii ieşeau din izolare şi ni le solicitau. Acum nu putem să le eliberăm pentru că acel Ordin nr 414 care reglementa declaraţia pe propria răspundere pe care pacienţii o dădeau în faţa noastră nu mai are susţinere juridică”, a spus aceasta.
Potrivit medicului de familie, pacienţii se confruntă acum cu o situaţie neclară, deoarece nu ştiu dacă vor fi plătiţi pentru zilele când au stat în izolare.
„O situaţie de mare nesiguranţă şi pe noi şi pe pacienţi pentru că nu ştiu dacă vor fi plătiţi pentru aceste zile în care au stat în izolare la domiciliu sau în carantină”, a explicat Zoiţeanu.
Autorităţile susţin că medicii de familie trebuie să procedeze ca până acum.
„Dacă acest pacient respectă regulile de izolare la domiciliu, are o recomandare că s-a prezentat undeva, având un test pozitiv, a refuzat o internare, i s-au făcut nişte recomandări, respectă acele recomandări, este luat în primire de medicul de familie, acest medic de familie trebuie să-i acorde acele zile de concediu medical”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.
Până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 555 de noi cazuri de îmbolnăvire.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 796.484 de teste.